Vazgeçilemeyen Şehir İstanbul

Yağcı, Elif Sıla (2010) Vazgeçilemeyen Şehir İstanbul. Other thesis, TED ANKARA COLLEGE FOUNDATION HIGH SCHOOL.

elif_sila_yagci.pdf

Download (352kB)

Uluslar arası Bakalorya Programı bitirme tezi olarak hazırlanan bu çalışmada, Nedim Gürsel’in öykü kitabı “ Sevgilim İstanbul” yapıtından seçilen beş öyküde (Sevgilim İstanbul, İstanbul Agapi mu, Puşkin Alanı, Raskolnikov’un Odası, Köprüler) İstanbul; “Doğası ve Tarihiyle İstanbul”, “Özlenen Sevgili İstanbul” ve “ Diğer Kentlerden Ayrılan Özellikleriyle İstanbul” başlıkları altında incelenmiştir. İstanbul, “Sevgilim İstanbul” yapıtındaki tüm öykülerde farklı boyutlarda da olsa yansıtılmıştır. Bu çalışma ise İstanbul’un en boyutlu ele alındığı beş öyküyle sınırlandırılmıştır. Bu öykülerde bir sevgili olarak tanımlanan İstanbul’u böylesine özel ve farklı kılan noktalar irdelenmiştir.. Tezin ön çalışması sırasında yazarla, yapıtla ve İstanbul’la ilgili kaynaklar taranmış ve bu kaynaklar gerekli bölümlerde kullanılmıştır. Giriş bölümünde ise, yazarın kısa biyografisi ve yaşamının yapıtları üzerindeki etkisi hakkında bilgi verilmiştir. Buna ek olarak, yazarın yapıtın genelinde vurguladığı “İstanbul kenti” ele alınarak, onun çeşitli yönleriyle kişileştirilmesi ve kadın şeklindeki tasvirinden hareketle ana tez belirlenmiştir. Yapılan çalışmada savunulan tez, alt başlıklarla incelenmiş ve yargıların güvenilirliği açısından alıntılarla desteklenmiştir. Sonuç bölümünde ise, genel olarak yapıt hakkındaki önemli noktaların üstünden bir kez daha geçilerek, belirtilen tezin gerekliği irdelenerek çalışma tamamlanmıştır.

Additional Information: Kılavuz Öğretmen : Tülay Cenik Akfırat IB Notu: B
Uncontrolled Keywords: Nedim Gürsel; Sevgilim İstanbul