İÇİMİZDEKİ HABABAM

Duydu, Ayça (2011) İÇİMİZDEKİ HABABAM. Other thesis, TED ANKARA COLLEGE FOUNDATION HIGH SCHOOL.

Ayca_Duydu.pdf

Download (396kB)

Uluslararası Bakalorya Programı bitirme tezi olarak A1 dersi kapsamında hazırlanan bu çalışmanın amacı; Rıfat Ilgaz’ın nesilden nesile aktarılan Çağdaş Türk Edebiyatı yapıtlarından biri olan Hababam Sınıfı’nı, unutulmaz kılan yazınsal etkenlerin neler olduğu sorusuna yanıt aramaktır. Yapıtta karşımıza çıkan karakterlerin geliştirilme biçimi, iç ve dış gerçeklikleri İnek Şaban’ı, Tulum Hayri’yi, Kel Mahmut’u içimizden biri yapmıştır. Yapıtta yer alan karakterler aracılığıyla lise hayatını öğrencisiyle öğretmeniyle alaycı ve eleştirel bir bakış açısıyla ortaya koyan yapıt bu bağlamda değerlendirildiğinde onu unutulmaz ve gerçekçi kılan üç temel sebep vardır: Yapıttaki karakterlerin geliştirilmesinde kullanılan anlatım tekniklerinin güçlülüğü, karakterler aracılığıyla ortaya konan eğitsel eleştiriler ve yine karakterler aracılığıyla ortaya konan alaysılamalardır. Tezin giriş bölümünde karakter geliştirme teknikleri ve karakter portresi üzerinde durulmuş, “Yapıtta Karakter” adlı bölümde ise karakter çerçevesi, yani bir yapıt karakterinin iç ve dış gerçekliği konu edilmiştir. “Yapıtta Karakterler Aracılığıyla Ortaya Konan Eğitsel Eleştiri” başlığı altında edebiyatta eleştiriye, yapıttan örneklere ve karakterlerle özdeşleşmesine yer verilmiştir. Son başlık olan “Yapıtta Karakter Aracılığıyla Ortaya Konan Alaysamalar(İroni)” da ise yapıttaki güldürü öğelerinden ve güldürü tekniklerinden bahsedilmiştir. Sonuç olarak Hababam Sınıfı bir bütün olarak ele alındığında anlatım tekniklerinin ustalıkla kullanılmış olması ve satır aralarına serpiştirilmiş eğitsel eleştiri ve alaysılamalarla yapıt, tüm yazınsal niteliklerinden ötürü Türk Edebiyatı’nda bir başyapıttır.

Additional Information: Rehber öğretmen : Fatma Sever IB Notu: A
Uncontrolled Keywords: Rıfat Ilgaz, Hababam Sınıfı, yazınsal etkenler