İnsan Sömürüsü

Sümer, Nazlı Oya (2010) İnsan Sömürüsü. Other thesis, TED ANKARA COLLEGE FOUNDATION HIGH SCHOOL.

[img]
Preview
PDF
nazli_oya _sumer.pdf
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial.

Download (202kB)

Abstract

A1 Türkçe Dersi kapsamında hazırlanan bu tezde İrfan Yalçın'ın Genelevde Yas ve Ölümün Ağzı adlı yapıtlarında insan sömürüsü incelenecek; sömürü düzeni yansıttıkları dönemin tarihsel ve sosyolojik özellikleri göz önünde bulundurularak değerlendirilecektir. İnsan sömürüsünün ya da ezen ezilen ilişkisinin ilkel dönemin bitişinden bu yana yaşanan bir gerçeklik olduğu düşünülerek tezin giriş bölümünde insan toplumlarının geçirdiği evrelere, toplumsal yapı özelliklerine yer verilecektir. Araştırma sorusunun neden sonuç ilişkisine dayandırılarak ortaya konma sürecinde bu bilgilerden yararlanılacaktır. Genelevde Yas adlı yapıt İstanbul uzamında, kapitalist düzenin masum hayatları egemen kılma sürecinde yaşananları anlattığı; Ölümün Ağzı adlı yapıt da II. Dünya Savaşı yıllarında devletin ekonomik politikasını güvence altına alma sürecinde kır yaşamını konu ettiği için sosyoloji bilgilerine baş vurulacaktır. Genelevde Yas adlı yapıtta sömürüye maruz kalan figürler düzen karşısındaki tutumları nedeniyle ayrı başlıklarda, Ölümün Ağzı adlı yapıtta ise genel başlıkta değerlendirilecektir. Bu yapıtta Mükellefiyet Kanunu gereği çalışmaya gidenler ve bedensel sömürüye uğrayanlar erkekler olsa da dolaylı olarak etkilenen cins olarak kadın sömürüsüne de yer verilecektir.

Item Type: Thesis (Other)
Additional Information: Rehber Öğretmen: Fatma Uğur IB Notu: B
Uncontrolled Keywords: İrfan Yalçın; Sömürü